Saturday, July 4, 2009

place: somewhere in taiping
date: 04July2009
time:8.00p.m-10.00p.m
objective: belajr tangkap gmbar time memalam
lesson: susah giler nk kawal shutter speed yang slow sebab gambar akan shake..dah le tripod pon x de, terpaksa kne hold pkai tangan yang ketaq..ade plak orng sabotaj camera aku, g tutup image stablizer kat lens, lg bertambah le shake gambaq jadinya...tp masih ade gmbar yang jadik..cun2..kene plak tetibe kat giant ade funfair, siap Salima Af tu pon dtng...tp gmbr dia blur, tu pasal aku x tempek tu, nk blah bru perasan image stablizer ter off...cengkadak betoi la...
lagi cepat shutter speed lg gelap gambar dan lagi slow shutter speed lg cerah gambar...tp brgntung pada jumlah cahaya yang masuk dalam lens jugak...





















5 comments:

AkuAyie said...

gambar nombor 4 cantek..

Tak ada cara ke nak bagi gambar no dua tu statik, walaupun mesin tu bergerak? Huhu..

Bru aku tau sal shutterspeed ni.
Kalau lambat-cerah, cepat-gelap. Tapi dia bergantung ngan cahaya yang masuk lens? Kiranya Camera DSLR ni berubah mood ikut cahaya. Kewl.

kena kaji balik bab cahaya science form 2 ni. Hehe..

kimomoto said...

gmbr no2 tu mmg sngaja aku buat cmtu, nk kasi nmpak motion blur kat object, klu statik x best plak, nmpak cam kamera digital biasa je..

nk snap sgla-glanya melalui DSLR adlh brdsrkan brape trngny cahaya tu kat sesuatu enviroment...

okeyh study2..hehe

♥chentaMAYA™ said...

dslr mmg besh!~

kimomoto said...

chenta maya: uh mmg best pon..hehe

maizatul. said...

hebat2x ! :D