Saturday, July 4, 2009

editing..

learning some HDR editing technique, maksud HDR ialah high dynamic range...selepas gambar yang sesuai diedit dengan teknik HDR ni, gmbar akn jadi lebih detail dan mcm 3D feel ckit2..bg aku, aku suke gak gambar yang berunsurkan HDR nih, cam best jek...
























playing with HDR
























gambar lebih detail dan menarik...
























pengawalan warna dalm HDR perlu dikawal, supaya gmbr tidak gelap
























object manusia kurang sesuai utk HDR
























detail pada tali dan sampan




5 comments:

Akmar Anuar said...

buat la gamba "sebelum dan selepas"..
mesti ktorang yg 'buta fotografi' ni tau sikit2 beza die..hehe

;)

AkuAyie said...

lpas ko ceritakan HDR ni baru aku dapat feel kegunaan dia untuk apa. Dari gambar-gambar ko ni, HDR dapat control kan shadow and highlight bagi seimbang. Warna pun lebih terang dan seperti ko cakap macam nampak 3D. Aku tak belajar pun sal HDR masa blaja sal potosop dulu... huhu... tu yg x tahu menahu sal mende ni masa first2 ko tanya aku dulu. Ingat x, blog aku yang aie89design tu. Akhirnya ko dapat gk edit gambar HDR. Syabas atas pencapaian ko. uhuhu..

aku dh tau dah napa yg gambar bawah skali nmpk buruk. Sebab besi tu dah detail dah, tetiba lak rope nmpk cm blur sikit.. huhu. Patutnya yang dekat detail, yang jauh2 blur. x gitu?

kimomoto said...

akmar anuar: okeyh nnti sy buat ek...^^

ayie: haha betul2 mcm yang ko paham tu la, bgus2 anak murid aku kekeke
spttnye cmtu la..hehe..time kasih..

♥chentaMAYA™ said...

mmg cnhtiek if edit!~

kimomoto said...

chentamaya: yep mmg kne practise edit mengedit...