Thursday, August 20, 2009

Kegilaan Semakin Menjadi..

okeyh hrini lepas je blik keje kol 7 pagi, aku tido jap smpai kol 11pagi...bgn2 mndi2 cmtu terus drive g penang dengn semngat nk beli add ons camera aku ...mne xnye, hrinikan hri gaji..tiada ape lg sebab aku nk delay pembelian ini...sebab pe aku suke beli brang camera kat penang coz kat sne murah2 jek pastu leh mintak diskaun lg ikut celah...itu yang smpai sne aku jdi rambang mate nk beli sume tu...

bende2 yang aku beli td:
1. Flash Cybertik DF MZ45-RM440

Flash Cybertik DF MZ45

cadangnye nk beli Nissin i622 but kte tokey tu dia x leh nk detect wireless signal dri triggerer sbb tapak dia, so aku beli Cybertik nih...okey la, mmg hajat nk beli third paty je utk smntara wktu sblom aku rembat Flash Canon 580 ex II(RM1600)..flash ni built-in slave so aku x risau dah bleh memain tembak2 2-3 flash lepas ni hehe

2. Phottix(wireless flash triggerer)-RM 110

phottix

cmni la cara cmne dia berfungsi

oleh sebab bende alah ni la aku x leh beli Nissin flash, bende ni x support Nissin Flash...
bende ni berfungsi utk membolehkan flash diletakkn kat mana2 jauh dri body dan bila shutter di klik isyarat akan dihantar dri transmitter ke emitter dlam bentuk gelombang radio(2 channel 1 dan 2)...so kne set setting flash secara manual utk hasil yang terbaik..transmitter biasanya akan diletakkan di tripod or light stand

3. Digi Eye TR-38 Tripod( RM 50)


oh bende ni mmg sgt2 berguna utk stand kan camera ngn flash aku, wlaupon x berape bgus sgt materialnye but ok la utk prizenye yang murah dan fizikalnya yang tinggi...sbnrnye utk persiapn hari raya ni hehe...

flash+phottix+tripod

3. Battery Grip-(RM330)


bende ni aku rase korang pon dah tau function dia, ia berfungsi sebagai external battery dimana dia leh bekalkan 2 battery canon dalam satu2 masa( 1 battery pon bleh gak letak ctu) atau 4 bijik battery bersaiz AA, selalunya utk sesi fotografi yang lame dan selesakan photographer utk vertical shoot..

4. Extra
still ade g bende kecik2
a. flash diffuser-RM30
b. lens hood 58mm-RM20
c.battery rechargable power rex 2700mh- RM50


total all selepas diskaun..kacingg!!kacingg!!

RM1000



saje test2:
model akan nmpk lebih cerah dan neutral lepas kne feel flash yang telah ditapis dri diffuser

1kg lepas add-ons still maintainpegang sebelah tangan

fire in the hall..!!!

p/s: photo wedding ain 40% siap..dijadualkan akan siap pada 10september2009(mungkin lebih awal)...kamera kimy dan kimo dlam 1 DVD

to day highlight: aku balik2 tepeng terus cri chrger battery AA aku tp x jmpe(kecewa gila)..mknenye esk kne beli bru huhu

18 comments:

UnCLe pEt.. said...

style dowh..
nd ur advice r nnt2..

kimomoto said...

uncle pet: alang2 dah minat belasah jek haha...ok x de hal, just let me know

AkuAyie said...

asal gambar kedua ko nmpk len ek?

ko tak cukup tidO

atau ko makin tua?

WAkakaa~~

kimomoto said...

ye aku mmg x ckup tido, msuk harini ni dah 5 malam aku bejaga...tu yang muke habis bengkak2 tu ~

kimomoto said...

mata mcm polar bear haha

AkuAyie said...

tanak polar bear...
nk Kuale Bear...comei skit. Wakakaka~~

uit. gi tido la labu~

lusa nk bangun sahur weh... hahaha

::ainbutterfly~ said...

waaaa jelesss...banyaknye kimo beli..ain baru pas beli 50mm lense je..huhu..ok gak la..tgh nak biasakan..sebab kan takley nak zoom..

Rizal Yusof said...

Phewit!!!!
Steady lah dh upgrade gear!!!=p
Aku pn igt nk gi bli trigger
ptg nih... =p

kimomoto said...

ainbutterfly: haha dsh lame geram2, last2 dpt gak beli...sgt2 suke huhu
uish dah beli prime lens ek, bgus...training sampai dasyat k..

Rizal Yusof: haha third paty jek, ko layan ori lg best hohoh..beli jek best giler main menatang tuh wlaupon agak x bape sharp timing jek, delay 0.04 second kot...

Munira Kirana said...

kimo nak pinjam flash =)

iyllienaz said...

smua nye mahal2..huh..best nya...dpt gaji da ley beli mcm2 utk cam..

muein said...

fuh..best gile kalo de duit ni..leh shopping2..

gmbr bro yg kt dinding kuning tu da bounce ke flash??apsal ada shadow lg??tu tk neutral lagi tu

kimomoto said...

munira kirana: boleh2 huhu

iyllienaz: bulan ni rezeki murah ^^

muein: tu le, ade duit sume leh jadik...

oh ye ke...aku saje test2 jek, dalam proses belajar bouncing..

akulensa said...

baru sambar cybertik punye flash gak smalam..geram sgt dh lame benor tringin nk pakai flash..bro..aku link blog ni ye..

kimomoto said...

okeyh cun, sesame kite kasi tunjuk ajar chantek!!

Rosli Arof / Photografik said...

nice bro...
dah ada lighting ni mesti gambar lagi power kan...
keep it up!

effanaz said...

hye bro . tanya skit .

bro amek bapew erk tok photo shoot wedding ?

kalaw add ym add ,

senang nak contact .

effanaz@yahoo.com

kimomoto said...

rosli arof: haha kne byk training lg utk fill flash yang best...

effanaz: depends...dah add awk dlm ym list sy